Web Analytics Made Easy - Statcounter

رمان بنفشه جیغ می‌کشد (نیستان، ۱۳۹۸) در چهار جلد به نام‌های نگین، کوکب، سوسن و شب‌بو (جمعا در ۱۱۸۴ صفحه) داستان زندگی مردی‌ است به‌نام بامداد تهران‌پور که از دهه ۲۰ خورشیدی در تهران و با تولد وی شروع می‌شود و در ادامه خواننده را با انواع رویدادها از جمله برف سنگین زمستان ۱۳۵۰ همراه می‌کند که به دلیل آن فاصله‌ یازده ساعته‌ تهران به‌شیراز را، در بیش از دو روز و نیم طی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رمان نوشته همایون حسینیان‌تهرانی (متولد ۱۳۳۰) دانش‌آموخته روابط عمومی و علوم اجتماعی از دانشکده ارتباطات دانشگاه تهران است که از چهار سال قبل بیشتر زمان خود را به نویسندگی می گذراند.

تورق کلی کتاب و آشنایی جزئی با نویسنده سایه سنگین روند هفتادساله زندگی او را بر این رمان چهارجلدی نشان می‌دهد. خود وی می‌گوید: سرگذشت دوران کودکی و جوانی قهرمان داستان یعنی بامداد تهران‌پور، تا حدود سن بیست و شش یا بیست و هفت سالگی، تا اندازه‌ زیادی شبیه به‌داستان زندگی خود من است. هر دو در تهران به‌ دنیا آمده‌ایم و در نوجوانی بی‌پدر شده‌ایم، بزرگ‌ترین فرزند خانواده هستیم و مادرانی مهربان و فداکار و نیکوکار داشته‌ایم. خانه‌ مادری و محله و همسایگانی که داشته‌ایم، شباهت زیاد داشته‌اند. دوران تحصیلات دانشگاهی را بیرون از تهران گذرانده‌ایم و دوره‌ آموزشی سربازی وظیفه را در پادگان فرح‌آباد تهران و مرکز زرهی شیراز خدمت کرده‌ایم. سفرهای بی‌شماری رفته و در حقیقت بخش بزرگی از زندگی هفتاد ساله‌ی ما در راه‌ها و جاده‌های مختلف گذشته است.

وی در گفت وگو با  خبرنگار فرهنگی ایرنا در این مورد شباهت زندگی خود با داستان بنفشه جیغ می‌کشد گفت: جرقه نوشتن این داستان با یادآوری یک خاطره از دوران جوانی خودم با مادر مرحومم زده شد.

نمی‌ توانم دقیق بگویم چقدر زندگی من با این داستان شبیه است اما می توانم بگویم شاید نردیک ۴۰ تا ۵۰ درصد وقایع مهم داستان، بر اساس حوادث و وقایع واقعی ساخته و پرداخته شده اند. مانند نصیحت‌های پدرم که در نوجوانی از دنیا رفتند، رفتارها و کردارهای مادرم، حوادث مربوط به ختم پدرم. بیشتر خاطرات دوران سربازی و پادگان ها، برخی خاطرات کارهای اداری در شرکت و مهم ترین آن ها؛ یعنی موضوعات مربوط به دوران دبیرستان و دانشگاه و دوستانم و برف و بوران سهمگین سال ۵۵ تهران و گیر کردن در اتوبوس تهران به شیراز به مدت تقریبا نزدیک سه روز.

حسینیان تهرانی به فراخور از زاویه‌دید متفاوت اول شخص و دانای کل در بخش‌های مختلف کتاب استفاده کرده است. در مورد بخش هایی که به زندگی و احساسات دورنی بامداد می‌پردازد اول شخص و وقتی شخصیت‌های کلیدی دیگر دانای کل. با اینکه متن طولانی کتاب (بیشتر از ۱۱۰۰ صفحه) خواه ناخواه اشکالات تایپی و گاه نگارشی را اجتناب‌ناپذیر می‌کند، خوشبختانه اثر دست کم از جهت غلط های تایپی یکدست است ولی به نظر می‌رسد نویسنده و ناشر باید زمان بیشتری را برای نگارش اثر و پختگی متن می‌گذاشتند و گاه بعضی جملات ذوق خواننده را کور می‌کند. مثل اینجا؛

نگین در سه‌ونیم‌سالگی، به همراه خانواده، از آرژانتین به برزیل رفتند و پس از چهار سال راهی آمریکا شدند. دبستان را در واشنگتن به پایان برد. پس از آن که پدرش به سفارت ایران در ایتالیا منتقل شد، چند سال آغاز دبیرستان را در رم درس خواند و سرانجام دیپلم خود را، در شهر لندن گرفت.  (ج. ۱ ص. ۱۳)

نویسنده در پرداز شخصیت‌ها نیز از آسان‌ترین راه یا به قولی بیان صرف استفاده کرده است که اینهم دست‌کم خواننده حرفه‌ای را تا حدی از ادامه اثر منصرف می‌کند. مانند اینجا: 

نگین اسکندری‌افشار هم دارای آن چیزی بود که بسیاری از زنان زیباروی عالم ندارند...! افزون بر زیبایی چهره و اندام خوش‌تراش و زنانگی پسندیدنی و شیک‌پوشی، سنگینی و وقار در رفتار و کردار نگین، به جذابیت او می‌افزود و همه را، اعم از زن و مرد، وادار به تحسین و تمجید می‌کرد. (ص. ۲۰)

در نهایت رمان بنفشه جیغ می‌کشد قصه افرادی دارا و مرفه و توانمند، بخشنده و سخاوتمند است. آدم‌هایی که از مال و ثروت دنیا بی‌نیاز اند، اما بیش از هرچیز به‌عشق‌ورزی و عاشق شدن محتاج. بامداد، قهرمان داستان هم مانند همه‌ کسانی که دور و برش هستند، شیفته‌ عشق و عاشقی و مهر و محبت است و برای کسانی‌که دوستشان دارد، یا او را دوست دارند، جان‌فشانی می‌کند و تا پای چوبه‌ی دار می‌رود. 

این اثر را نشر نیستان در سال ۱۳۹۸ و در ۲۰۰ نسخه منتشر و روانه بازار کرده است.

برچسب‌ها ادبیات داستانی ادبیات فارسی نشر نیستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ادبیات داستانی ادبیات فارسی نشر نیستان ادبیات داستانی ادبیات فارسی نشر نیستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۷۵۸۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (18 اردیبهشت)

گرم از دست برخیزد که با دلدار بنشینم
ز جام وصل می‌نوشم ز باغ عیش گل چینم

شراب تلخ صوفی سوز بنیادم بخواهد برد
لبم بر لب نه ای ساقی و بستان جان شیرینم

مگر دیوانه خواهم شد در این سودا که شب تا روز
سخن با ماه می‌گویم پری در خواب می‌بینم

لبت شکر به مستان داد و چشمت می به میخواران
منم کز غایت حرمان نه با آنم نه با اینم

چو هر خاکی که باد آورد فیضی برد از انعامت
ز حال بنده یاد آور که خدمتگار دیرینم

نه هر کو نقش نظمی زد کلامش دلپذیر افتد
تذرو طرفه من گیرم که چالاک است شاهینم

اگر باور نمی‌داری رو از صورتگر چین پرس
که مانی نسخه می‌خواهد ز نوک کلک مشکینم

وفاداری و حق گویی نه کار هر کسی باشد
غلام آصف ثانی جلال الحق و الدینم

رموز مستی و رندی ز من بشنو نه از واعظ
که با جام و قدح هر دم ندیم ماه و پروینم

تفسیر :

شرایط نابسامان و کنترل اوضاع از دست شما خارج شده، همیشه از سختی های راهی که در آن قدم گذاشته اید، آگاه بودید. همچنان در برابر مشکلات و رنج ها مقاومت کرده و استوار باشید.

به زودی لطف و رحمت خداوند شامل حال تان می شود و تحمل این همه سختی نتیجه خواهد داد. انسان صادق و وفاداری هستید، تنبلی نکنید و کارها را به تعویق نیندازید.

زندگی نامه حافظ

حافظ، شاعر فارسی زبان قرن هشتم هجری بوده که در سال ۷۲۷ هجری قمری در شهر شیراز متولد شد. پدر او بهاءالدین محمد نام داشت که در دوران کودکی حافظ، از دنیا رفت. حافظ در دوران نوجوانی شاگرد نانوا بود و به‌همراه مادرش زندگی سختی را سپری می‌کرد. گفته می‌شود او در اوقات فراغت خود به مکتب‌خانه‌ای که نزدیک نانوایی بود می‌رفت و خواندن و نوشتن را از همان جا فراگرفته است. او در مجالس درس علما و بزرگان زمان خود شرکت می‌کرد و نیز‌زمان برای کسب درآمد به کارهای سخت و طاقت فرسا می‌پرداخت. خانه حافظ در محله شیادان شیراز بود.

این شاعر بزرگ در دوران جوانی بر تمام علوم مذهبی و ادبی مسلط شد و در دهه بیست زندگی خود به یکی از مشاهیر علم و ادب سرزمین خود تبدیل شد. جالب است بدانید که او قرآن را به‌طور کامل حفظ بود و به همین خاطر تخلص حافظ را برای او انتخاب کردند. شمس الدین محمدبن بهاءالدین محمد حافظ شیرازی حدود چهل سال در حوزه درس استادان آن زمان از قبیل قوام الدين عبدالله، مولانا بهاء الدين عبدالصمد بحرآبادی، مير سيد شريف علامه گرگانی، مولانا شمس الدين عبدالله و قاضی عضدالدين عيجی  شرکت می‌کرد و به همین خاطر به اکثر دانش‌های زمان خود مسلط بود.

حافظ در دوران شاه شیخ ابواسحاق به دربار راه پیدا کرد و شغل دیوانی را برای خود انتخاب کرد. او علاوه بر شاه ابواسحاق، در دربار شاهان دیگری همانند شاه شیخ مبارزالدین، شاه شجاع، شاه منصور و شاه یحیی نیز حضور پیدا کرده بود. حافظ از طریق دیوانی امرار معاش می‌کرد و شاعری شغل اصلی او نبود. جالب است بدانید که بزرگ‌ترین گناه از نظر حافظ، ریاکاری و مردم‌فریبی بود. حافظ در دوران زندگی خود اشعار به‌ویژه غزلیات بسیار زیبا و معنی‌داری سروده است که نیز‌اکنون پس از گذشت قرن‌ها از آن، بوی تازگی داده و خواندنش آرامش‌بخش است. دیوان اشعار حافظ شامل غزلیات، قصیده، مثنوی، قطعات و رباعیات می‌شود.

حافظ در دوران جوانی عاشق دختری به نام شاخه نبات شد؛ البته برخی بر این عقیده‌اند که نام همسر حافظ نسرین بود و او این نام را به‌دلیل شیرین زبانی معشوقه‌اش به او اختصاص داده است. او برای رسیدن به معشوقه‌اش، ۴۰ شبانه روز را به‌طور مستمر در آرامگاه باباکوی شب زنده‌داری کرده و به دعا پرداخت. سپس، با شاخه نبات ازدواج کرد و حاصل این ازدواج یک فرزند پسر بود. حافظ تنها یک بار ازدواج کرد و پس از مرگ همسرش مجرد ماند. به همین خاطر بسیاری از عارفان و عاشقان، عشق مقدس و واقعی را در حافظ جستجو می‌کنند. پسر این شاعر بزرگ نیز در دوران جوانی در راه سفر نیمه‌کاره به هند همراه پدرش از دنیا رفت.

در تقویم رسمی ایران، ۲۰ مهر روز بزرگداشت حافظ است و هر ساله در این روز مراسم بزرگداشت حافظ با حضور پژوهشگرانی در سراسر دنیا روی آرامگاهش در شهر شیراز برگزار می‌شود.

 

آثار حافظ

دیوان حافظ شامل ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چند قصیده است که آن را در در ۵۰ سال از زندگی خود سروده است؛ یعنی به‌طور متوسط در هر سال تنها ۱۰ غزل سروده است؛ زیرا او در لحظاتی خاص به سرودن اشعار خود می‌پرداخت و تمرکز خود را روی خلق آثاری ناب گذاشته بود که شایسته مقام معشوق باشد. این نکته بسیار قابل‌توجه و تامل‌برانگیز بوده و به همین خاطر دیوان او را به یک کتاب خاص و خواندنی تبدیل کرده است. دیوان حافظ بیش از ۴۰۰ بار به زبان فارسی و زبان‌های دیگر دنیا به چاپ رسیده است. حافظ لقب ماهرترین غزل‌سرای زبان فارسی را نیز با اقتدار از آن خود کرده و تک بیت‌های او بسیار درخشان و تماشایی است.

شاید تعبیر کردن یا قدرت تاویل پذیری را بتوان از مهم‌ترین خصوصیات اشعار حافظ به حساب آورد؛ زیرا هر کس که دیوان حافظ را باز کرده و غزلی از آن می‌خواند، با توجه به شرایط روحی خود برداشت متفاوتی از آن می‌کند؛ به‌گونه‌ای که حافظ آن شعر را فقط برای حال آن لحظه او سروده است. در اشعار حافظ، تناسبات هنری به شکلی ظریف و دقیق رعایت شده‌اند و ایهام و ابهام را به جا و درست به کار برده است. در برخی از اشعار حافظ، زبان طنز نیز به کار گرفته شده تا ناگفته‌ها به کمک زبان طنز بیان شود.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (17 اردیبهشت)

دیگر خبرها

  • با دوری از این ۱۵ عامل به زوال عقل زودرس در جوانی دچار نمی‌شوید
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (20 اردیبهشت)
  • ۱۰ سریال جنگی دیدنی در مورد جنگ جهانی اول؛ از Women at War تا Parade’s End
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (19 اردیبهشت)
  • استتار محروم پرسپولیس در ورزشگاه دوران جوانی
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (18 اردیبهشت)
  • بلینگام: رئال مادرید تمام زندگی من است؛ کاش خاطرات بارسلونا را دوباره زنده کنم
  • داستانی عرفانی با چاشنی فانتزی
  • بازگشت محکوم به مرگ از پای چوبه دار
  • انتشارات بین‌الملل با ۶۰ عنوان کتاب جدید در نمایشگاه کتاب